Citat

În ultima vreme încerc să înțeleg câteva lucruri. În primul rând, aș vrea să încerc să înțeleg, alergarea cu viteza luminii a unui bărbat în vârstă, dupa femei mult mai tinere decât el. Primul lucru care îmi vine în minte acum, este că acel bărbat este disperat că îmbătrânește, el speră că având cât mai multe femei tinere în viața sa, acestea îi vor prelungi tinerețea. Însă se înșeală amarnic, deoarece oricât ar fi acesta de frumos, de deștept și de bogat…să zicem, deși asta nu contează, sunt multe femei care pică la propriu, aşa cum pică muștele bețive deasupra unui lichid fermentat. Şi totuși, pică odată, pică de două ori…după care își iau zborul pe deasupra unui suc proaspăt de fructe tari și crude, măcar sa știe în ce pică. Şi ce face domnul în cauză? Nu face decât să caute pe altă tinerică cu care să-și împlinească o patimă și să-şi alunge o frică..frica de moarte. El crede că, hrănindu-se din nectarul tinereții și-o va prelungi pe a lui…. săracul, biată victimă. Este valabil și pentru femei, însă femeile sunt ceva mai realiste, unele chiar plătesc bani grei pentru un strop de tinerețe. Dar cât amar vărsat, câte lacrimi și câtă dezamagire..nimic nu-i durabil, nimic nu ține o veșnicie. Aşa că pentru o fericire preț de o secundă suferă poate chiar ani de zile… în funcție de intensitatea amoroasă.

Cum aşa? Doar fetele sunt tinere și frumoase, cum s-ar putea uita la un bătrânel? Da, se uită și încă bine..unele dintre ele, chiar se îndrăgostesc bine de tot, rămân marcate de domnul bine trecut. Acestea sunt în special cele care nu au avut o bună relație cu tatăl lor, sau nu au avut parte de tată. Ele mereu vor înlocui pe tatăl lipsă, cu un bărbat matur, fără să gândească măcar puțin, că acest bărbat matur,  profită de ele și profită din plin de această situație.

La fel se întâmplă și în cazul invers, când bărbatul este mult mai tânăr și mereu lumea se minunează, ce caută el alaturi de o babă! Păi și el o caută pe mama lui pierdută…cei care au crescut agățați de fustele mamei lor, vor rămâne eternii băiețeii în căutare de un surogat de mamă, înlocuiesc pe mama pierdută, cu una nouă…asta este viața, nimic special, ci doar o marcă psihologică.

Bărbații în vârstă, sunt avizi și înnebuniți după femei cu mult mai tinere decat ei. Ba chiar le place să se afișeze cu ele, așa cum ar purta un trofeu bine meritat. Dar la ce? La contul din bancă? Trofeu câștigat cu sudoare…dar pentru ce? Să fie invidiat de prieteni? De alți bărbați de vârsta lui? Dragii de ei… atât de infantili. Ceea ce nu înțeleg aceștia, este chiar lipsa demnității și pur și simplu, râsul tuturor, căci să știți, chiar sunt de râs. Dragi maturi, nu vă laudă nimeni…ci toți râd de voi, se distrează pe seama voastră cu glume picante și atât. Ce-i drept, acestora nu le pasă de nimic, ci doar de marea fantezie împlinită. Şi sunt de înțeles, nimic nu este de mirare, o femeie tânără, este cu mult mai plăcută decât una bătrână, indiscutabil..de când lumea și pământul, să recunoaștem și să dăm Cezarului ce-i al Cezarului!

Unii își scot la bătaie armele cele mai de preț, pentru a prelungi șederea domnișoarei în viața lor…banii! Banii sunt considerați o plată necesară pentru a ține pe domnișoara cu pricina, cât mai mult lângă ei, sau pe altă domnișoară, nici asta nu contează. Unii bărbați, chiar dacă au experiență de viaţă și au trecut prin multe, tot își pierd complet rațiunea în faţa unei femei tinere. Nu are nici cea mai mică importanță,  dacă este frumoasă, dacă este inteligentă, dacă se îmbracă decent..acestea sunt nimicuri. Singurul lucru care are importanță maximă, este tinerețea acestora, din care ei își sorb cu nesaț elixirul propriei tinereți pierdute, pe care speră să o înlocuiască…cât? Poate preț de o pastilă Viagra…

O altă categorie de bărbați maturi, sunt aceia care cuceresc domnișoarele cu vorbe, cu inteligența lor sclipitoare, ieșiți din comun, ei  sunt acei „geniali”..sunt cei puţini și cei puternici, ca ei nu mai există nimeni. Iar acest fapt, ține bine de tot la domnișoarele frustrate, cu un grad scăzut de inteligență, prea puţin băgate în seamă de tinerii de vârsta lor, care nu au nimic de oferit, decât nurii tinereții… și iată cuplul gata format. Tânăra și geniul. Frumoasa şi bestia. Domnișoara speră să se căpătuiască în vreun fel alături de tătăiţă, însă uneori se poate înșela biata dulcinee.. căci tătăiţă vorbește frumos, le spune din inimă, dar nu are prea mari posibilități de a o întreține…nici materiale și nici altele, de care ea, ființă crudă de pârâie, are mari nevoi. Ceea ce este lăudabil, din partea lui sa recunoască asta și deoarece domnul este deștept, va reuşi să-i facă domnișoarei, un minim bagaj de cultură (măcar atât), pentru ca aceasta să pornească bine pregatită în viitoarea relație, cu un bărbat de vârsta ei, aşa cum este firesc și lăsat a fi pe acest Pământ.

Niciunul din cei doi actori la scenă deschisă, nu realizează ridicolul situației. Indiferent cât de frumos și bine este domnul, el tot un bărbat bătrân rămâne, iar ea, tot o femeie tânăra este. Dimpotrivă, bărbatul aflat în preajma unei astfel de femei, va sta mereu cu tensiunea în suflet, căci aceasta va umbla cu ochii și cu dorințele carnale, desigur, cum este și normal, după un bărbat de vârsta ei, după un tânăr. Contrastul dintre cei doi, tare evident, va fi în măsură să le răspundă amândorura la multe întrebări. Întrebări survenite, în cel mai normal mod posibil, după împlinirea actului sexual..care poate fi extraordinar…..mediocru, sau deplorabil. Bărbatul matur, îmbătat la propriu de nurii fetei, nici nu se va gândi, dacă va fi suficient de potent pentru aceasta…de altfel nici nu cred că îl interesează prea tare aspectul acesta, ci pur și simplu lui îi este sete și foame de tinerețea ei…nimic nu are sens pe lume, pentru acesta, decât întinderea mâinii și apucarea bunătăților, împlinirea trupului, sub orice chip! Pe acesta nu îl mai interesează nici studiile domnișoarei, nici cum vorbeşte..nici măcar cât este de spălată, sau dacă știe să articuleze trei fraze…acestea sunt aspecte banale, poate nici numele nu are importanță..o Fifi acolo..

Fata, chiar dacă va rămâne dezamăgită, cum se întâmplă cam de fiecare dată, deoarece ea se așteaptă la multe giumbușlucuri, cu care el..pierdut de mult timp, datorită anilor nemiloși, va spune în sinea ei „încă o experiență în plus”.. și va rămâne, dacă merită să rămână alături de „bunicul” sau „tăticul”..care poate nu este prea potent sexual, dar este financiar, relațional…imobiliar…

Mai sunt și cazuri în care domnul are multe cărți bune în mână,  la mai toate categoriile necesare întreținerii domnișoarei, pornind de la potenţa și experiența sexuală, până la cea financiară, dar nu și pe cele ale fidelității..aşa că și fata poate avea multe de pierdut. Totul este asemănător cu jocul de ruletă..cineva mi-ar spune acum, că viața toată este un joc de ruletă…însă în cazul acesta, fata are de câștigat experiența domnului…cu care de multe ori „bate” un tânăr, care abia învață și el pe ici pe colo, cu câte o damă binevoitoare…şi dornică.

Eu am fost la o vârstă de 28 de ani, îndrăgostită nebunește de un bărbat de 52…care mi-a împlinit multe din necesități, spirituale, sexuale, culturale la acea vreme…şi altele, propuneri chiar de căsătorie, ca mai apoi să dispară, să dispară undeva departe, unde este și acum. Înțeleg fetele tinere, care cad în mrejele domnilor de vârsta a doua, chiar și a treia. Dar fetelor, dragelor… aceștia își împlinesc poftele vârstei lor, frica de bătrânețe și teama de moarte. Asta este tot..nu aveți nimic special, sunteți doar un nume pe o listă…dacă nu sunteți voi, sunt altele și mereu tot vor fi. Înțelegeți doar că, este un mare păcat pentru tinerețea și frumusețea voastră, pentru că un bărbat trecut bine de 50 de ani.. oricât ar fi acesta de metrosexual, este tot un bărbat trecut..cu aceeași degradare fizică și multe părți „căzute”… înțelegeți că ei au avut de mult vârsta voastră, pe când voi mai aveți ceva ani de trăit, până să ajungeți la a lor. Anii tinereții și frumusețea lor, nu se vor mai întoarce.

Voi fete dragi, tinere și frumoase, credeți-mă, am fost și eu la fel, am trecut prin aceeași experiență. Chiar dacă mi-am spus în gând…”nu-i bai, o experienţă în plus, o altă fantezie împlinită..am învățat ceva din asta”..nu, aceste lucruri nu fac decât să lase urme, căci în loc să vă vedeți de familie, de tinerețe, să vă împliniți frumuseţea alături de un tânăr la fel ca voi, să vă luaţi de mână și să porniți în lume împreună, la bine și la greu…totul rămâne ca o marcă, ca o pată, atât pe sufletul vostru, cât și pe trup. Nu este normal, nu este legea firii..totul e lăsat pe lumea asta cu un scop și fiecare vârsta își are frumusețea ei. Nu vă grăbiți să îmbătrâniți alături de un moș.. căci el va deveni din moșul care este, unul și mai moș…iar voi veți deveni băbuțe înainte de vreme…

Vor fi multe voci, care vor striga în patru mări și patru zări că așa este în dragoste și pasiune..că iubirea nu are vârstă, că săgeata lui Cupidon cade doar la întâmplare.. fără să ţină cont de anii din buletin, însă o iubire între doi oameni cu diferențe de vârstă de cel puțin 20 de ani..nu este iubire. Diferența de generații, cască o prăpastie imensă între cei doi, mai ales când aceștia confundă la greu dragostea cu sexul. Este împotriva firii, este contrar generațiilor, o asemenea pereche. De aceea, ele nu sunt niciodată de durată…aceste „împerecheri” sunt cel puțin de o noapte și cel mult, de două. Dacă durează mai mult și este vorba despre un cuplu, el în vârstă, ea tânără…atunci, ea îl cauta pe tatăl ei în acel bărbat, iar dacă este invers, el tânăr și ea în vârstă, el o caută pe mama lui. Păi dragii mei, nu-i mai bine să-i lăsăm pe părinti să se caute între ei.. și voi tinerii să vă căutați unii pe altii și să vă găsiți,  scoțând scântei dintre voi? Sincer? Ar fi de preferat..

Am un mare respect faţă de aceia care formeaza un cuplu mulțumit, bucuros și vesel, având vârste apropiate, faţă de aceia care știu să iubească și care au încă sufletul viu…cât despre cei care sunt morţi, complet înțepeniți și care din când în când își mai fac câte o injecție cu hormoni de tinerețe, ca să mai întinerească și ei, preţ de cinci minute….pur și simplu nu doresc a irosi nici măcar o literă neagră, pe o pagină albă…simt doar o imensă milă.

FLOARE LA REVER

Adrian Paunescu

În oraș e noapte,
Am o floare la rever,
Cu un fel de șoapte,
Te mai caut, te mai cer,

Totul va fi bine,
Ceasurile au batut,
Mă gândesc la tine,
Nu știu dacă te-ai născut.

R:
Haide, haide, fată
să te-aștept n-am să mai pot,
Naşte-te odată,
Să nu fiu bătrân de tot.

Suspiciuni destule,
Iaraşi împotriva mea,
Vor veni patrule
Şi mă vor legitima,

Ce le pot eu spune,
Doar un singur adevăr,
Acte n-am, nici nume,
Numai floarea la rever,

R:
Haide, haide, fată
Să te-aștept n-am să mai pot,
Naşte-te odată,
Să nu fiu bătrân de tot.

Dacă ești în viaţă,
Vino, totuși, să mă vezi,
Floarea-n piept îngheață
Şi mă copleșesc zăpezi,

Deocamdată caut,
Te mai chem și te mai cer,
Singur și precaut
Şi cu floarea la rever,

R:
Haide, haide, fată
Să te-aștept n-am să mai pot,
Naşte-te odată,
Să nu fiu bătrân de tot.

Diferențe de vârstă

21 de răspunsuri »

 1. cu aceste versuri mi-ai amintit melodia de la Cenaclu

  cred că sunt multe de vorbit despre lucrurile astea, dar știi ce nu vom putea noi niciodată reuși? să surprindem senzațiile lor, pentru că ei nu sunt avizi după mintea partenerilor, partenerelor, ci după senzațiile pe care li le dau. așa că putem vorbi o tonă despre asta, dar suntem din exterior și ei vor face mereu asta, indiferent ce vom zice noi…
  mie mi-e milă întotdeauna de cel mai tânăr, pentru că cel în vârstă se bucură, are un trofeu, pe când cel miiiiiiic are multe de îndurat, de la faptul că i se refuză o dezvoltare în ritm propriu – pentru că bătrânelul are pretenții, el știe ce trebuie ocolit și impune asta, ori omul are nevoie de experiența lui pentru a ajunge la niște concluzii…
  ei, acum m-am apucat eu să filosofez…
  te imbratisez cu drag!
  spor-t! 🙂

  • Multumesc tare mult pentru raspuns! La fel si eu, il judec pe cel batran, el are experienta si stie..el se hraneste premeditat din tinerete..fara sa-i fie permis..se serveste pur si simplu. Daaa..asa va fi mereu, nimic nu se va schimba, dar eu am simtit nevoia sa ma descarc, sa las sa treaca din mine o frustrare..aceea a unei femei in varsta, care cel dorit de ea, avand o varsta apropiata, alearga ca un fluturas, traindu-si ultimele palpairi ale unei tinereti de mult pierdute. Insa el se simte exact ca fantoma aceea, care inca se mai crede vie…

  • Melodia si versurile sunt superbe…ce amintiri, unu-i Paunescu..dar ce a mai inselat-o pe fetita aceea..cu toate ca era atat de cruda si de tanara…deh, barbatul!

 2. Există şi cazuri de dragoste… dar de obicei este vorba depre pseudodragoste (ma refer la cazul cand vârstele pseudoîndrăgostiţilor nu sunt potrivite).
  Fiecare caz este ceva particular. Nu se poate sa spui că toate cazurile sunt la fel, nici măcar în ceeace priveste finalul….

  • Da Cherie..exista si cazuri destul de fericite, dar trebuie sa recunoastem ca nu este mersul firesc al vietii. Cineva ma poate intreba acum, dar cum de stii tu care este mersul firesc al vietii? Nu stiu, dar pot gandi ca, doua generatii diferite, oricat ar incerca sa se adapteze una celeilalte…tot vor avea scapari, discutii, certuri…care intre doi oameni de varste asemanatoare nu ar exista. De acord, ar exista altele…dar nu acestea.
   Cu drag Cherie, imi pare rau ca nu te-am vazut de ceva timp, dar eu am evitat sa intru pe blog o perioada.

   • :)) Nici eu nu prea am mai intrat pe blogul tau.
    Ai dreptate cu diferentele astea de generatie, desi cand este sa fie chiar si in aceeasi genaratie nu iti gasesti perechea….
    . Ceeace scrii tu este mersul firesc al lucrurilor, voiam doar sa gasesc scuze pentru nebunia unora…. :))

 3. Știi… dacă aș fi citit articolul la o zi după data postării, aș fi afirmat cu siguranță că dragostea șterge orice… că nu ține cont de vârstă sau distanță, că depășește conflictele dintre generații… 🙂

  • Da, depășește..dar din păcate pentru o scurtă perioadă de timp. După ce se consumă pasiunea.. diferențele neiertătoare încep să apară…işi arată colții lor desprinși din realitate. Este greu să îmbini într-una singură două generații diferite. Uneori se poate, dar de cele mai multe ori nu se pot combina..sunt ca apa și uleiul.

   • Acum au fost momente și momente… Au alternat bucurii cu dezamăgiri, s-au bătut pe rând rațiunea cu sentimentele până am ajuns la lehamite…

    • Te inteleg..accepta sau ia un emetiral 🙂
     Glumesc..dar stiu ca nu-i deloc usor. Ia-ti inima in dinti si aplica regula lui Dale Carnegie pe care am scris-o eu pe blog : Colaboreaza cu inevitabilul. Ratiunea cu sentimentele nu au nimic a face..si astea sunt ca apa si uleiul. Ai doar de ales..si omul intotdeauna stie ce sa aleaga. Asa ca stai linistita si alege sau accepta.

  • Parerea mea este ca diferentele de varsta, acolo unde exista sa nu fie mai mari de 3 ani in cazul femeilor si cel putin 5 ani in cazul in care barbatul este mai in varsta. Echilibrul este de dorit si aici 🙂

 4. Draga Claudia, la varsta de 26 de ani m-am indragostit nebuneste de un barbat cu 18 ani mai in varsta! L-am privit ca pe un zeu!Nu cred ca am suferit mai ingrozitor decat atunci. Viata mi se parea fara sens…asteptam cu sufletul la gura sa ma sune…ghinionul era sa il vad la serviciu, de multe ori flirtand cu alte domnisoare…m-a lasat marcata pe viata. Dar a fost o lectie buna, care m-a invatat sa citesc oamenii cum trebuie si care m-a facut sa imi doresc pe cineva cu un caracter bun si sincer…Au trecut deja 6 ani de atunci si nu demult am vorbit cu el si in sinea mea am constatat ca el a ramas la fel…la fel de Casanova si la fel de, oarecum, senil si neserios…dar oricum, acum ca am o relatie echilibrata si fericita cu un barbat cu 6 ani mai mare decat mine, nu pot decat sa fiu fericita ca sunt fericita si ca am avut puterea sa ies de sub atractia aia puternica. Mai sunt relatii care functioneaza cand diferenta de varsta e asa de mare, dar sunt rare, si de obicei partenerii se dezvolta impreuna.
  Multumesc pentru articolele bune pe care le scrii. E o placere sa te citesc, caci rezonez cu, cam tot ce scrii.
  Alina

  • Alina..cum de nu am vazut pana acum raspunsul tau??? Chiar asa este..unele rerzista, cum este Lis cu oana, dar nu stiu ce este in interior..si nici nu prea vreau :). Asa este..pasiunea si suferinta de atunci le vei uita mai greu, dar le vei uita, te asigur. Tot secretul este sa ierti, sa cureti de rau amintirile, sa ramana doar cele frumoase si sa iti ramana ce ai invatat din experienta acelui om, ca desigur ai avut ceva de invatat. daca nu, considera ca ai invatat ceva din experienta ta traiata cu el in acele timpuri. Ca sa parafrazez acum pe marquez, pe care il iubesc sincer si deschis, as vrea sa spun vorbele lui, citata mai din memorie: „Nu plange ca s-a terminat, zambeste pentru ca s-a prefacut”. Cam asa si la noi…desi atunci am udat ceva perne..acum ma simt mai puternica, mai ales in ceea ce-l priveste pe acela.
   Multumesc mult pentru vizita si impresii.
   Am scris multe din inima, din suferintele proprii..si din ce am trait.

 5. Iubirea, cu adevarat, poate depasi orice obstacol. Cu o conditie: sa fie reala.
  Se mai intampla si minuni… rar, e drept… dar nici legatura cu o persoana apropiata ca varsta nu e o garantie ca va fi neaparat cea potrivita… 😉
  Cei ingrozitor de varstnici fata de partenerii lor (indiferent daca vorbim despre femei sau barbati) practica, in cele mai multe cazuri, un fel de… vampirism energetic: se hranesc cu energia plina de viata a celor tineri. De aceea, persoanele tinere care stau prea mult in preajma unora foarte in varsta imbatranesc inainte de vreme.
  Pe de alta parte… in multe cazuri (mai ales in vremurile pe care le traim), aceasta este o forma de prostitutie… indiferent daca ea este legalizata prin acte de casatorie sau nu… 😉
  Sunt placut surprinsa sa te descopar atat de analitica si profunda! 🙂

  • Multumesc mult, am observat ca mi se intampla asta cand tun si fulger pe un subiect care mi se intampla in mod real. 😀
   Foarte de acord cu observatiile tale..chiar pertinente. Mai ales partea cu prostitutia…se incadreaza perfect pe subiect!

 6. Buna ziua . ma numesc emmi si am o mare problema, va rog daca imi puteti da si mie un sfat ,am 22 de ani , muncesc la un restaurant si am intalnit un barbat de 55 de ani care s-a indragostit de mine imi ofera atentii ma protejeaza . si la randul meu cred ca simt si eu ceva ptr.el , nu stiu ce sa fac nu stiu cum sa fac.

  • Atata timp cat esti atrasa, faci ce-ti dicteaza inima. Doar sa nu faci compromisuri pentru care sa regreti mai tarziu. Mare atentie la dragoste, ea poarta si suferinta in ea, mai ales daca generatiile sunt atat de diferite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s