Citat

„Dacă dragostea ta nu are speranță să fie împărtășită, trebuie s-o păstrezi în tăcere. Ea poate să mocnească în tine, dacă e liniște. Căci ea creează o direcţie în lume, și orice direcţie care-ți permite să te apropii, să te îndepărtezi, să intri, să ieși, să găseşti, să pierzi, te înalță. Căci tu ești cel ce trebuie să traiască. Dar nu există viaţă daca nici un zeu n-a creat pentru tine linii de forţă.

Dacă dragostea ta nu este împărtășită si devine implorare zadarnică pentru o răsplată a fidelităţii tale, și dacă nu ai forţa de a păstra tăcere, atunci, dacă exista vreun medic, mergi la el să te vindece. Căci nu trebuie să confunzi dragostea cu sclavia inimii. Dragostea care se roagă e frumoasă, dar cea care imploră este a unei slugi.

Dacă dragostea ta se loveste de absolutul lucrurilor, ca de pildă exilul sau zidul de netrecut al unei mănăstiri, mulțumește Domnului dacă aceea pe care o iubești te iubește și ea, deși este, în aparenţă, surdă și oarbă. Căci există, pentru tine, o lumină aprinsă în lume. Puţin contează că nu te poţi folosi de ea. Căci cel ce moare în deşert, deşi moare, este bogat cu casa sa îndepărtată.

Dacă voi clădi suflete mari și îl voi alege pe cel mai perfect dintre ele pentru a-l închide în zidurile tăcerii, vei spune că nimeni nu va primi nimic de la el. Şi totuși, el înnobilează întreg imperiul. Oricine trece în depărtare se prosternează. Şi astfel iau naştere semnele și miracolele.

Dacă există dragoste pentru tine, deși inutilă, și dragoste din partea ta în schimb, vei păşi în lumină. Căci doar ruga căreia tăcerea îi este răspuns este grandioasă, atunci când divinitatea există.

Iar dacă dragostea ta e împărtășită și braţe se deschid pentru tine, roagă-te ca această dragoste să fie salvată de la putreziciune, căci mă tem pentru inimile prea fericite.”

Antoine de Saint Exupery

Nu implora..nu fi slugă!

9 răspunsuri »

 1. Antoine de Saint-Exupéry parca ar fi trait 80 de ani, nu 44, atita intelepciune si echilibru razbat din scrierile sale. E un fragment dintr-o carte sau un text de sine statator?

  N-am inteles de ce se teme „pentru inimile prea fericite.”

  • „Fericiti cei saraci cu duhul”
   Eu cred ca el a vrut sa spuna aici ca, este de preferat echilibrul chiar si in fericire..deoarece caderea, caci mereu urmeaza si ea, asa fiind viata insasi, va fi mai usoara de la o inaltime medie..nici prea mica, nici prea mare 🙂

   • Ai ” dreptate”, Clau……..cu cat ”CAZI”, de la o inaltime mai mica cu atat mai bine , ptr.tine………..ptr.”oricine” de fapt………..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s