Citat

Am să vorbesc puţin despre animale și dragostea oamenilor pentru ele. Mult mai mult, vreau sa exprim ceea ce simt eu pentru ele.

Mă refer în această povestire a mea, nu numai la căței și la pisici..ci la toate animalele. La tot ce mișcă și ce este viu. Dar mai ales la porc…acest animal nobil, pe care omul l-a transformat în injurie pe nedrept, l-a catalogat ca fiind cea mai josnică ființă de pe pământ, fără drept de apel…porcul nu se poate apăra.

Toate animalele au dreptul la viață, la o viață decentă și nu trebuie omorâte pentru a fi mâncate.  Nici înmulțite, nici crescute în ferme și gospodarii, cel puțin nu pentru a fi hrană pe masa omului, nu aşa le-a adus Dumnezeu pe pământ. Ele au fost „create” cu un alt scop.

Porcul care este crescut în gospodărie,  se poate considera un caz mai special „privilegiat” decât cel din ferme, care merge la abatoare și care nu are o „mămică” și un „tătic” să-l boteze Ghiță , să-l hrănească un an și să-l privească drept în ochi, să-l scarpine pe spate, ca mai apoi să-i înfigă un cuțit în inimă și să-l tranșeze în cârnați și tobă!

Porcul de fermă dus direct la abator, ca destinația lui finală, nu știe nimic despre viață, el fiind născut și crescut în condiții mult mai aprige, doar pentru a fi mâncat de mii și mii de oameni. Oameni,  care consideră că Dumnezeu este bucuros să fie celebrat de Crăciun în „pomana porcului” și în oale întregi de sarmale.

Am ales porcul, deoarece eu respect acest animal. Este un animal deosebit și extrem de inteligent. El poate fi dresat și educat și nu trăiește în noroi. Îi place și lui curățenia și viața frumoasă.

Porcul răsplătește omul, pe toată viața lui de om. Îi oferă materii putride pe intestine, colesterol LDL cât casa, ateroame pe artere, hipertensiune arterială, burți plus bărbii duble ca bonus  și ceafă de „porc”, boli incurabile, chinuri și suferințe. Acesta este felul lui de a vă mulțumi pentru „grija” intens acordată. O săptămâna porumb, o alta mere, lături și tot aşa…ca să facă piept ardelenesc. El vă mulțumește intens cu grăsimi,  șunci și colaci care se revarsă peste pantaloni. Mergeți la spital „sunteți bolnavi”,  este mulțumirea porcului crescut, sau nu, în gospodării… Ghiță își spune cuvântul! Ultimul lui cuvânt…

Ghiță vă mulțumește pentru că i-ați amenajat un culcuș insalubru, mizer, îngust și fără lumină de cele mai multe ori, în cel mai înfundat și îndepărtat colț al gospodăriei, pentru că miroase… și l-ați scăldat în noroaie, pentru că așa îi place. Nu îi place așa! Este plin de paraziți tot de la voi, din cauza condițiilor înfiorătoare de trai…se „tapeteaza” singur cu namol, ca prin uscare să scape de ei.

Omul face ce vrea cu porcul lui! Are deplină proprietate asupra acestui biet animal, care a venit pe lume doar să umfle niste burți…dar are și el plăcerea de a mulțumi pentru tot acest „respect” ordinar… mergeți să vă faceți un set complet de analize și pentru tot ce iese acolo, să-i mulțumiți lui Ghiță…

Porcul suferă îngrozitor…dar răzbunarea lui e cruntă! Trebuie fiecare să înțelegem, chiar dacă mai târziu, niciodată nu este prea târziu. Iată, piețele sunt  pline cu bunătăți, cu verdețuri, legume și fructe proaspete. Au gustul cel mai bun, sunt pline de vitamine și nutrienţi și pot hrăni ieftin, mii de guri. Chiar și cele mai sărace familii, își pot permite meniuri din cele mai variate.

Porcul este cel mai destept animal..nu il mai jigniți comparându-l cu omul…omul nu ar merita nici măcar să-i rânească trocul..

Sunt sigură că multă lume m-ar întreba acum..”tu nu ai mâncat carne de porc?”..ba da! Am mâncat și eu, ba chiar cu o placere sadică! Dar am fericirea să mă aflu în fața unei descoperiri imense a vieții mele: aceea că, dacă până acum mă mângâiam cu gândul că nu știam și doar dădeam din clanță că iubesc animalele..acum știu și nimic nu mă mai iartă! Mai ales subconștientul meu…de om. Şi apoi în urma unor rezultate excelente și ca spirit și ca sănătate, de când am renunțat la acest obicei indecent. Nu mai mănânc..am și acum convingerea că în corpul meu, încă se mai află „mulțumiri” de-ale lui Ghiță…dar tot „mulțumirile” acestea mi-au deschis ochii mari și sper să-i deschidă și pe ai voștri!

Şi m-ar mai întreba unii…”păi ce rost mai au atunci animalele din gospodării..din ferme?”.. și aş răspunde că, ele nu ar trebui să mai existe! Să existe doar în libertate..aşa cum a fost de la începutul lumii, până să descopere omul vânătoarea, focul și alte nenorociri. Cultivați pământul, plantați pomi fructiferi…da-ţi pământului de lucru, că el vă va mulțumi înzecit, prin viață frumoasă și sănătate, prin respect și iubire adevărata faţă de animale. Mâncați doar rodul lui…este, nu deajuns, ci este minunea pe pământ, paradisul oamenilor sănătoși și frumoși, a animalelor și falimentul fabricilor de medicamente. Carnea dă agresivitate oamenilor, primiți toată adrenalina spaimei animalului în faţa morții, odată cu ingerarea ei…

Priviți oamenii vegetarieni, vegani… priviți seninul chipului lor, frumusețea sufletului și inima curată.  Cât sunt de supli și frumoși, sensibili și plini de dragoste. Acestea nu vin de la carne, nici nu ar fi posibil.

Nici măcar nu pot aminti de alte animale..de Joiana, de miei și capre și tot ce se taie pe mese din „belșug”… belșug împotriva bunului simţ și al milei faţă de aproape…aproapele nu este numai omul, omul care distruge tot în calea lui, care a făcut-o și o va face în continuare. Până va pieri complet ca specie. Omul va pieri, dar animalele vor rămâne, în triumful lor împotriva a tot ce le-a distrus viaţa și habitatul.

Şi păsările intră în aceeași categorie…crescute pentru a fi mâncate. Ce tragic este că, atunci când un om este bolnav și i se servește supă de pui. Nimic mai îngreunat pentru organism, care se chinuie săracul singur să scape de toxine..iar supa de pui îl bulversează cu totul. Nici eu și nici nimeni, nu s-a făcut bine de la supa de pui, nici măcar nu și-au vindecat bolile, ci doar organismul singur luptă să se vindece, de unul singur, chiar şi atunci când i se pun mii de greutăți în spinare…

Mă voi folosi în materialul meu, de citate celebre. Nu pentru că nu aş fi capabilă să exprim singură ceea ce simt, ci pentru că alții, cu extrem de mult mai deștepți decât mine, au gândit la fel…Mă ajut de ei, deoarece pe mine nu mă veți crede. Îmi face chiar impresia că-mi voi atrage critici virulente, însă pe blogul meu îmi exprim părerea aşa cum doresc și cum simt.

De mic copil am iubit animalele, în curtea străbunicii mele, au fost mereu găini. Ea le boteza „Fetiţa”, „Bibilica”, „Puia”… și spunea ea că, le cumpără din Gostat ca să le mai treacă mirosul specific de crescătorie. Le amenaja loc frumos, coteț curat.. și de cele mai multe ori, acestea nu mai erau tăiate niciodată! Spunea că nu mai are inima să le mănânce, după ce le-a crescut ca pe copii ei. Eu am crescut la ea în primii ani de viaţă și am preluat multe din caracterul ei, la fel și aceste trăsături. Când se îmbolnăveau și trebuiau tăiate găinușele, plecam de acasă amândouă și cine le tăia le și lua să le mănânce. Nu pot uita niciodată acele vremuri, pentru că toata vacanţa de vară stăteam în țarcul găinilor cu ele în braţe, încât mama mereu îmi spunea că mă voi face îngrijitoare de păsări când voi fi mare. Şi cu toate astea, am mâncat o mulțime de găini de atunci încoace…

Niciodată nu voi înțelege vânătoarea..nici pe cea pentru hrană, dar mai ales pe cea făcută din plăcere. Cât sadism poate avea o ființă, să omoare din plăcere…

Nu suport să merg la circ, deși îmi plac acrobațiile, tocmai din cauza chinului la care sunt supuse animalele, pentru plăcerea unor oameni, care își mai duc și copii, ca să-i învețe încă de mici, cum să chinuie animalele și să le lipseasca de libertate și respect. Eu locuiesc lângă Parcul Circului și de câte ori îmi fac plimbarea prin parc, aud animalele cum plâng și strigă în suferința lor. Nu poți rămâne indiferent la acestea. Viaţa în cușca de la circ, este mult mai tragică decât aceea din Gradina Zoologică.

Nu înțeleg nici măcar rolul grădinilor zoologice, pentru expunere, însă acolo mai acord circumstanțe atenuante, deoarece am vizionat multe filme documentare, în care am înțeles că, acestea pot constitui un bun adăpost pentru animalele salvate, care nu se mai pot întoarce la viața lor în libertate.

Nu înțeleg rolul pâinii așezate pe fereastră, ca sa ciugulească pasările. Pai de ce? De ce trebuie să pervertim gustul acestor păsări, cu pâine plină de toxine și E-uri? Nu-i deajuns că le mâncam noi? Ele au cu totul alt meniu…ba încă unii mai oferă cozonac, ca o mare delicatesă. Nu și nu… Păsările se hrănesc cu altceva oameni buni.

 

Suferința animalelor

„Nu există o diferență fundamentală între om și animalele superioare din punct de vedere al facultăților mentale… Animalele inferioare, ca și omul, simt plăcere si durere, fericire, suferință.”

Charles Darwin

„Necunoașterea a ceva mai bun nu ușurează suferința unui animal. Dorințele sale fundamentale rămân, iar frustrarea acelor dorințe neîmplinite alcătuiesc cea mai mare parte a suferinței lor. Sunt atat de multe exemple: vaca de lapte căreia nu i se permite să-și crească vițelul, găina din cuștile din ferme care nu va pași sau întinde aripile niciodată, purceaua care nu își poate construi niciodată un culcuș sau să râme după mâncare în resturi, etc. În cele din urmă, noi împiedicăm dorința fundamentală a animalelor – de a trăi.”

David Cowles-Hamar

„Oamenii – care înrobesc, castrează, taie, experimentează pe animale – au o predilecție de înțeles în a pretinde că animalele nu simt durerea. O diferență acută între oameni și ‘animale’ e necesară dacă trebuie să le supunem voinței noastre, să muncească pentru noi, să le purtăm, să le mâncăm – fără nici o urmă de regret sau vină. E necuviincios din partea noastră, care de multe ori ne purtam atât lipsit de inimă faţă de alte animale, să afirmăm că numai oamenii pot să sufere. Comportarea animalelor ne oferă asemenea pretenții înșelătoare. Ele ne sunt prea asemănătoare.”

Dr. Carl Sagan & Dr. Ann Druyan

„Nedreptățile îngrozitoare și suferințele impuse rasei animale, formează cel mai negru capitol din istoria umanității.”

Edward Augustus Freeman

„Cât timp poți auzi pe cineva plângând – cât timp poti auzi pe cineva murind – înainte de a te întreba, de ce?”

Jackson Browne

„Întrebarea nu e, ‘Pot ele să raționeze?’ nici, ‘Pot ele să vorbească?’ Ci mai degrabă: ‘Pot ele să sufere?'”

Jeremy Bentham, filozof din sec. al XIX-lea, Universitatea din Oxford

„Toate argumentele aduse pentru a demonstra superioritatea omului nu pot distruge acest fapt: în suferință animalele ne sunt egale.”

Peter Singer, filozof, autor al cartii Eliberarea Animalelor

„Unii își găsesc refugiu în vechiul clișeu că oamenii sunt altfel decât animalele. Dar când a justificat o diferență o prejudecată morală? Când au avut cei cu părul negru dreptul de a-i maltrata pe cei cu parul roşu…sau albastru?… Cu siguranță asemănarea crucială dintre oameni și animale e capacitatea de a suferi. Indiferent de numărul picioarelor sau de cât de lânoasă ne e pielea, toți putem suferi….”

Richard Ryder

„Omul este un animal îmblânzit, care, de-a lungul secolelor, a dominat celelalte animale cu înșelăciunea, violenţa și cruzimea.”

Charlie Chaplin

„Blana este o piele care trece de la un animal la altul.”

A. Scholl

„Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, am fi cu toții vegetarieni.”

Linda si Paul McCartney

„Doar pentru plăcerea de a avea o dată gura plină cu carne, noi privăm un suflet de soare și lumină și de acea bucățică de viaţă și timp, pentru care se născuse pe lume să se bucure.”

Plutarh

„Nu îmi place să mănânc carne, pentru că am văzut cum se ucid mieii și porcii. Am văzut și simțit durerea lor. Simțeau că se apropie moartea. Nu am putut să rabd. Am plâns ca un copil. … Am simțit moartea mielului.”

Vaslav Nijinski

„Fundamental, nu sunt un conservator. Când ultima balenă va fi ucisă, ceea ce se va întâmpla cu siguranță, suferința balenelor va înceta. Nu va fi o pierdere a balenelor, ci a omenirii. Nu mă îngrijorează eliminarea unei specii – asta-i nebunia omenirii – ci am numai o singură grijă, suferința pe care o inducem deliberat asupra animalelor cât timp trăiesc.”

Clive Hollands

„Unui animal, ca individ, nu îi pasă dacă specia sa e pe cale de dispariție, ci dacă simte durere.”

Ronnie Lee

„Dacă omul vrea libertate, de ce să ținem păsările și animalele în cuști? Într-adevăr, omul este stăpânul animalelor, pentru că le depășește în brutalitate. Noi trăim din moartea altora. Suntem locuri de înmormântare pentru animale!”

Leonardo da Vinci

“Pentru noi, zootehnia modernă, cu cât mai puţin stie consumatorul despre ce se întâmplă înainte ca bucata de carne, să apară pe farfurie, cu atât mai bine.

Atunci, ne găsim oare într-o situație corectă din punct de vedere etic? Cum justificăm faptul că ezităm să le spunem oamenilor ce se petrece [într-o fermă], nefiind foarte mândri de aceste lucruri și nedorind să îi determinăm să devină vegetarieni?”

Peter Cheeke, PhD, Profesor de Agricultura Animalala Oregon St.U., Contemporary Issues in Animal Agriculture, manual din 1999

„Tu doar ce-ai luat cina, și oricât de bine ar fi ascuns abatorul la o distanţă de mile, pentru a ne proteja, toți suntem complici.”

Ralph Waldo Emerson

Legatura dintre cruzimea fata de animale si cea fata de oameni

„Cruzimea a blestemat familia umană de-a lungul timpului. E aproape imposibil pentru cineva să fie crud cu animalele și blând cu oamenii. Dacă li se permite copiilor să fie cruzi cu animalele de companie, ei învață ușor să obțină aceeași plăcere din suferința oamenilor. Asemenea tendințe pot duce foarte ușor la crimă.”

Fred A. McGrand

„Din 135 de criminali, incluzând hoți și răpitori, 118 au admis că în copilarie au ars, spânzurat sau înjunghiat animale domestice.”

Ogonyok (1979) (revista sovietica impotriva cruzimii)

„Cei de natură sângeroasă cu animalele, dovedesc o inclinație naturală spre cruzime.”

Michel de Montaigne

„De la o vârsta fragedă, am renunțat la carne, și va veni o zi cand oamenii ca mine, vor judeca uciderea oricărui animal la fel ca uciderea unui om.”

Leonardo da Vinci

„Atâta timp cât vor exista abatoare, vor exista războaie.”

Lev Tolstoi

„Atâta timp cât oamenii masacrează animale, se vor omorî și unii pe alții. Cu siguranță, cel care sădește sămânța omorului, nu poate culege bucurie și dragoste.”

Pitagora

Consumul de carne, foametea și sărăcia

„O lume hrănită cu carne apare acum ca o himeră. Producția mondială de grâne a crescut mai încet decat populația din 1984 și fermierilor le lipsesc noi metode pentru repetarea câștigurilor din „revoluția verde”. Pentru a susține populația curentă a lumii de 6 miliarde de oameni cu o dietă în stil american ar fi necesare de doua ori și jumatate mai multe cereale decat produc fermierii din toată lumea pentru toate scopurile. În viitor o lume de 8 miliarde pana la 14 miliarde de oameni, hrănindu-se cu o porție americană de 220 grame de carne obținută de la animale hrănite cu carne, nu poate fi decât o fantezie.”

Alan B. Durning and Holly Brough, Worldwatch Institute

 „Pare necinstit ca elita intelectuală din ţările bogate să se poticnească pe subiectul a prea mulţi copii născuți în națiunile lumii a doua și a treia, în timp ce ignoră supra-popularea cu vite și realitatea unui lanț trofic care îi privează pe săraci de hrană, pentru a procura bogaților o dietă stabilă de carne de la animale crescute cu grăunțe.”

Jeremy Rifkin, Greenhouse Crisis Foundation

„Nu poate fi nici o îndoială că o foamete mai mare poate fi ameliorată cu o cantitate data de grâu prin eliminarea completă a animalelor (din procesul de producție al mancarii). Este nevoie de aproximativ 900 Kg de concentrate [grâne] date vitelor pentru a produce destulă carne și alte produse animaliere pentru a susține o persoană timp de un an, în timp ce 180 Kg de cereale (porumb, grâu, orez, soia etc) mâncate direct, vor susține o persoană timp de un an. Astfel o cantitate de grâu mâncată direct va hrani de 5 ori mai mulţi oameni decât dacă ar fi întâi dată la animale și apoi mâncată indirect de oameni sub formă de produse animaliere…”

M. E. Ensminger, Ph.D.

„In 1996, “ Declarația dela Roma asupra securității alimentare mondiale”, a reafirmat “accesul la hrana sigură și nutritivă ca drept al tuturor”. De asemenea, semnatarii și-au luat un angajament politic față de “eradicarea foametei în toate țările”.

În 2008, subnutriția și înfometarea nu numai că sunt în creștere în multe colțuri ale lumii, dar ele ating noi culmi ale suferinței. Recoltele diminuate și irosite, prețurile care cresc vertiginos, practicile zootehnice nesustenabile sunt numai câțiva din factorii care împreună supun oamenii vulnerabili la riscuri ce le amenință viața.

Nu este acceptabil ca în situația actuală în care foametea și malnutriția omoară aproape șase milioane de copii în fiecare an, procente enorme din recoltele disponibile să fie folosite ca hrană pentru animalele de fermă.

În numele umanității, o comunitate globală responsabilă nu mai poate să-și permită să investească 7-16 kg de cereale sau soia, până la 15.500 litri de apă și 323 m2 de teren pentru pășunat în producerea a numai unui kilogram de carne de vită pentru cei care își permit să-l cumpere. Avem nevoie cu disperare de modalități mai accesibile și sustenabile de a asigura hrană pentru toți.

Din nefericire, deși experții Organizației pentru Hrană și Agricultură consideră că „zootehnia reprezintă o amenințare majoră pentru mediu”, aceștia doar recomandă diferite procedee tehnice în agricultură, din care unele implică riscul de a degrada și mai mult, probabil în mod ireversibil, un mediu deja vulnerabil.

Toti oamenii înfometați, milioanele de vegetarieni și cei care cauta alternative sănătoase la practicile tradiționale distructive au dreptul să se aștepte la o investigație științifică a tuturor opțiunilor existente, inclusiv a vegetarianismului, din partea celor care iau decizii, guvernelor și organizațiilor internaționale. Acest stil de viață ce economisește resursele și salvează vieți este demn de un efort de cercetare imparțial căt și de promovare, nu în ultimul rând datorită potențialului său de a conduce lupta dezlanțuită pe marginea dilemei „hrană sau furaje” la o concluzie în favoarea umanității.”

Petitia „Hrană sau furaje” (Food vs. Feed) inițiată de Jens Holm, membru suedez al Parlamentului European, Swiss Union for Vegetarianism si European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA), 28 august 2008

„Am devenit dependenți de carne de animale hrănite cu cereale în acelasi timp în care am devenit dependenți de automobile care înghit benzină. Mașinile mari ‘aveau sens’ numai când benzina era ieftină; carnea de la animale hrănite cu cereale ‘are sens’ numai pentru ca adevăratul cost al productiei sale nu este luat în considerare.”

Frances Moore Lappe, Diet for a Small Planet

Compasiunea fata de animale

„Măcelarul nu se înduioșează la behăitul unui miel; nici inima crudă la o întristare profundă. Dar lacrimile unui milos sunt mai dulci decât picăturile de rouă care cad de pe trandafirii îmbobociți primăvara.”

Akhenaton (cca. 1375 i.Hr.)

„Dacă un om aspiră la o viaţă mai dreaptă, primul său act de abstinență va fi de la rănirea animalelor.”

Albert Einstein

„Compasiunea faţă de animale e intim legata cu bunătatea caracterului și se poate afirma cu siguranță că cel crud faţă de animale, nu poate fi un om bun.”

Arthur Schopenhauer

„Abia atunci când omul are compasiune faţă de toate ființele vii, se poate numi nobil.”

Buddha

„Am avut un profesor minunat în ce privește comportamentul animalelor – câinele meu Rusty. El m-a învățat că animalele au personalitate, minte și sentimente.”

Jane Goodall

„Toate ființele caută fericirea; deci lasa-ți compasiunea să se extindă de la sine asupra tuturor.”

Mahavamsa

„Cine omoară un miel nevinovat şi-l mănâncă, sărbătoreşte pe Ana, Caiafa şi Pilat. Aceştia L-au omorât pe Miel, dar nu L-au şi mâncat.”

Serban Vasile

„Să nu ne rănim supușii noștri frați [animalele] este prima noastră datorie către ei, dar să ne limităm la atât nu e destul. Avem o misiune mai înaltă – să le fim de ajutor de câte ori au nevoie… Dacă există oameni care exclud oricare dintre creaturile lui Dumnezeu de sub adăpostul milei și compasiunii, vor exista și oameni care se vor comporta asemănător cu tovarășii lor.”

Sf. Francisc de Assisi

„Privește adânc în ochii oricarui animal și pentru un moment fă schimb de locuri: viaţa lui ți se va părea la fel de prețioasă ca a ta și tu ai deveni la fel de vulnerabil ca el. Acum zâmbește dacă tu crezi că toate animalele merită respectul și protecția noastră, pentru că, într-un fel, ei sunt noi și noi suntem ei.”

Philip Ochoa, All for Animals

„Cea mai înaltă datorie a omului este de a cruța animalele de cruzime.”

Emile Zola

“Dar cum să evităm să omorâm muște, purici? Prin fiecare mișcare pe care o facem, distrugem fără să vrem viețile unor ființe pe care nici nu le observăm. Asta spune mereu lumea, încercând să justifice în acest fel cruzimea faţă de animale. Dar cei care pun problema astfel uită că scopul omului nu este de a fi perfect în vreo privinta. Sarcina care ne revine, este numai de a încerca să ne apropiem de perfecțiune. Același lucru e adevărat și în cazul compasiunii faţă de animale. Noi, oamenii, nu putem trăi fără să provocăm moartea altor ființe. Dar putem sa actionam cu un grad mai mic sau mai mare de compasiune. Cu cit mai multă compasiune arătăm faţă de toate animalele, cu atât mai bine este pentru sufletele noastre.”

Lev Tolstoi

 „Nu am devenit vegetarian pentru sănătatea mea, ci pentru sănătatea găinilor.”

Isaac Bashevis Singer

„Acum mă pot uita la voi în liniște; nu vă mai mănânc.”

Franz Kafka (peștilor din acvariu)

„Animalele sunt prietenele mele… și eu nu-mi mănânc prietenii.”

George Bernard Shaw

„Obiectivul nostru este de a ne elibera din aceasta închisoare lărgind cercul compasiunii, pentru a îmbrățișa creaturile vii și toată natura în splendoarea sa.”

Albert Einstein

„Ori de câte ori îi auzi pe oameni spunând ‘Nu trebuie să fim sentimentali,’ poţi subînțelege că sunt pe cale de a comite acte de cruzime. Şi dacă adaugă ‘Trebuie să fim realiști,’ înseamnă că vor profita de pe urma lor.”

Brigid Brophy

„Cercetatorii simt că este foarte necesar să ramana orbi. Nu vor să recunoască faptul că animalele cu care lucrează au și ele sentimente.”

Jane Goodall

„La zoo, toate animalele au o ținută decentă, cu excepția maimuțelor. Simți că omul e pe-aproape.”

Emil Cioran

„Îmi plac porcii. Câinii se uită la noi de jos în sus. Pisicile se uita la noi de sus în jos. Porcii ne trateaza ca pe egalii lor.”

Winston Churchill

“Putem judeca inima unui om dupa modul in care trateaza animalele.” (Immanuel Kant)

 

Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet.

(Pitagora)

 

“Maretia unei natiuni si progresul ei moral pot fii judecate dupa felul in care trateaza animalele.” (Mahatma Gandhi)

 

„Ferma de animale a bacteriilor de putrefacţie are şapte miliarde de capete. Când Domnul a zis: „Creşteţi şi vă înmulţiţi, umpleţi pământul şi stăpâniţi-l!”, Adam era nătăfleţul care credea că era vorba despre el.”

Serban Vasile

 

Porcul…cine este el?

Reclame

25 de răspunsuri »

 1. Ce frumoasă ar fi lumea dacă am reuși să respectăm animalele și dacă ne-ar respecta și ele pe noi 🙂 Eu momentan duc o luptă inegală cu țânțarii…

   • Corect!Nici o fiinta nu este de vina ca a venit pe lume fie tantar,furnica,om ,caine,cerb,elefant etc etc..Noi suntem datori sa traim etic si ecologic de asta exista alternative.Exista aparate cu ultrasunete care cred ca si pe tantari ii alunga.In rest plasa e sigura.SI ATENTIE:nu punem flori in vaze de plastic in apa afara la soare ca:se dezvolta milioane de larve dintr un astfel de recipient.

    • din păcate femelele de țânțari (cele care pișcă 🙂 ) sunt surde așa că aparatul cu ultrasunete nu servește la nimic. Plasele sunt utile doar în interior, dar și așa mai scapă câte unul. Dacă ați fi voi în cazul meu ce-ați face? l-ați lăsa liberi prin casă să vă piște? 🙂

     E frumos să protejăm natura și fiecare animal în parte, numai că e utopic. Chiar făcând agricultură ecologică (ceea ce eu fac) și tot apare câte-o victimă colaterală (e suficient să sap pământul și pot omorî o râmă sau pot pur și simplu dezgopa o broască care ierna printre rădăcinile plantelor)

     • Nu exageram si nici nu cadem in extreme..vorbim despre ceea ce putem face noi, iar daca putem face este minunat. Incerc si eu, macar acolo unde pot, sa trec un melc ratacit de pe asfalt pe iarba, ca sa nu fie calcat in picioare, iar acasa am un aparat pentru tantari cu pastile pe care il tin in priza. In acest fel nu m-a piscat nici macar unul si nici prin casa nu am vazut sa fie, deoarece am plase la toate ferestrele. Eu locuiesc la bloc, poate de aceea sunt mai putin vizitata de insecte, insa am o colonie de furnici, pe care nu m-am indurat sa le omor, asa ca de fiecare data cand intalnesc una, iau o coala de hartie si o trec pe ea, apoi o zbor pe fereastra. Asa sunt eu si asa fac eu..mi-am spus numai si numai parerea mea, fara sa doresc a impune nimanui nimic.
      Nu-mi place sa ma supar, nu-mi place sa supar pe nimeni, imi esti tare draga cu articolele tale atat de frumoase si minunate..asa ca imi placi asa cum esti. 🙂

 2. Foarte frumos articol!Viitorul e vegan si omenirea se va trezi cand deja resursele planetei vor fi aproape epuizate ,deoarece industria carnii distruge planeta.Etic vorbind nimeni nu are dreptul de a ierarhiza viata.Insa consumul de carne e grava obsesie globala.Oamenii care ataca vegetarianismul sau veganismul si sunt si documentati:se simt in vina.Vinovatia+orgoliu+rautate =atac.Despre profilul lor psihologic mai mult pe blogul meu.
  Viata fara cruzime trebuie promovata in randul lumii.Eu activez pe facebook pe grupul:veganii si vegetarienii din Romania.Si mai am cateva grupuri proprii.Am sa distribui acolo articolul.

  • Multumesc frumos..nu credeam sa mai citeasca cineva 🙂 Si eu sunt membra in acest grup pe facebook!
   Pamantul nostru are posibilitatea sa hraneasca pe toata lumea din agricultura..chiar si lumea a treia..lasata voit flamanda.

   • Cu placere.:)..
    -Pai lumea a treia este flamanda si datorita corporatiilor industriei carnii.Prin industria carnii se pierd hectare de teren arabil .Pentru un kg de carne se pierd 200 kg de legume si un singur consumator de carne consuma hrana a 5 familii sarace pe zi.
    Omnivorii ne ataca cu nerusinare cum ca :”prin agricultura luam hrana animalelor si ucidem specii”.Nu contest ca in agricultura intensiva se face asta.Insa sa nu uitam ca vegetarieni si veganii care au grija si de sanatate pe langa drepturile animalelor care e ca prim motiv pe langa cele ecologice si practice sa devi vegan, au grija ca sa cumpere din surse bio sau sa faca ei insisi permacultura sau sa cumpere daca pot din sursa de permacultura cele necesare hranirii trupului.Plus in agricultura bio si permacultura unde nu se folosesc pesticide,insecticide ,nu se ucid cu voia alte fiinte:se ucide FARA voia.Si asta este scuzabil.

    • Daca nu ar fi asa de multe animale, nu s-ar distruge nimic, dar cand vezi ferme intregi cu animale tinute in cele mai mizere conditii, doar pentru a hrani pe unii…sa cresti un vitel intr-un grilaj..numai pentru pofta din castron..e jenant…
     Cu agricultura s-ar hrani tot mapamondul…si ar fi toti sanatosi, nimeni nu ar mai avea nevoie de medicamente. Insa aici e alta poveste tragica, a marilor corporatii farmaceutice, care trebuie sa ne ingroape in pastile…deoarece e mai simplu si mai ieftin sa traiesti natural, insa ei nu ar mai avea profit.
     Citeam intr-un material, despre efectele miraculoase ale simplului bicarbonat de sodiu luat cu limonada..sau tumeric luat cu piper negru, vindeca la propriu si curata organismul de tumori, insa cine mai vinde citostaticele nenorocite care duc pe un singur drum?

     • Pai asa si este:corporatiile industriei carnii sunt mana in mana cu corporatiile industriei farmaceutice pentru ca trebuie sa exista fiinte (caini,pisici,oameni etc)bolnave ca altfel cui ar vinde medicamentele chimice daca nu ar fi cancerosi si obezi plini de bolo de la alimentatie dezastruoasa pe care industria carnii o da lumii?
      -Insa sa nu uitam de un alt aspect important:
      -daca nu ar fi cumparatori nu er fi nici McDonalds nici coca cola nici tigari nici bauturi chimizate nici carne nici lacate cu puroi din fermele intensive de la vaci mulse de 3 ori pe zi cu ugerul imflamat si nici o exploatare pentru carne lactate sau oua.

      • Exact, iar cei mai multi cumparatori sunt copii..biete victime, cu soarta aflata in mana parintilor ignoranti, caci ei nu au venituri sa isi permita cumparaturi. Pentru tigari si alcool..este o poveste grava, dar fiecare om isi duce crucea..acum este informatie, chiar pe pachete de tigari, nimeni nu mai poate spune ca nu stie.
       Si alt aspect infernal este acela cu testepe pe animale. Eu nu mai folosesc niciun produs cosmetic din comert. Pentru sapun si sampon comand de pe net din cele naturale, folosesc ulei de cocos, ulei de ricin, ulei din migdale dulci sau samburi de strugure pentru orice, ten, corp, calcaie, maini…nimic altceva si vad ca-mi merge foarte bine 🙂

 3. Extrem de interesant acest articol !!! Dar ma gandeam la un singur lucru cand am tot citit despre vegetarieni, daca toti am deveni asa si am face ca la carte ce scrie mai sus nu credeti ca astia ar baga tot felul de chimicale si otravuri in fructe si legume sa ne faca sa revenim la carnea lor imputita?? Sincer m-as bucura daca s-ar interzice carnea si cruzimea pe animale dar din pacate suntem un numar foarte mic care inca mai vrem sa schimbam ceva in bine 😦 …..(Putini oameni mai au rabdarea sa mai citeasca ceva in ziua de azi, toti citesc numai can-can-uri penibile si alte reviste de scandal sau se uita la emisiuni care nu ajuta la nimic decat la indobitocire dupa parerea mea). Atat am avut de spus si sper ca nu am deranjat pe nimeni.

  • Multumesc frumos pentru comentariu si pentru rabdarea de a-mi citi articolul. Este foarte adevarat ca si acum sunt chimicale in legume si fructe..si totusi inca este bine si asa, decat hormonii de crestere. Plus ca la noi in tara, inca mai avem bafta sa gasim in piete cat de cat naturale. Mult mai bune decat in supermarket. Exista infinit de multe variante pentru hrana vegana sau lacto-vegetariana. Proteinele din carne pot fi substituite cu cele vegetale, in special nuci si seminte de canepa, fierul din sfecla si spanac, asociat neaparat cu citrice pentru vitamina C care fac o absorbtie optima a acestuia, iar calciul din mac si susan in special susan negru. Pentru o alimentatie vegana corecta trebuie citit si invatat mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s