Citat

Iubesc trandafirii…sunt florile mele cele mai dragi. Nu pot spune ce anume iubesc mai mult la aceste flori surprinzător de frumoase.

Farmecul lor ce ți-l transmite, simțind prin toți porii parfumul acestora, culorile, catifeaua și dulceața petalelor.

Trandafirul este sinonim cu dragostea, cu romantismul și marea iubire. Mai ales cel rosu, greu de catifea….cu umbre în petale, aproape negre. Nu cred că există femeie pe aceasta lume, care să nu cadă în extraz de-a dreptul, la primirea unui trandafir roșu de la iubitul ei.

Am observat că cele mai dese gesturi ale unei femei, atunci când primește un trandafir, sunt în primul rând acelea de a-l mirosi, ca mai apoi să-l așeze în dreptul inimii…de parcă acesta i-ar putea domoli bătăile intense de emoție. Emoția primirii unui sentiment, dorit, așteptat… îndrăzneț, nesperat și drag.

Ori de câte ori trec pe lângă un stand cu flori, caut cu privirea trandafirii, să-i zăresc măcar, nici nu-mi trebuie să-i miros, doar să-i vad.. semeți, sfidători cu frumusețea lor,  desfăcându-și petalele cu trufie…parcă spunându-mi „iată-mă…ce încântare sunt pentru ochii tăi, nu vreau să ma cumperi…vreau să-ți fiu dăruit cu dragoste.”

Am în grădină tufe întregi de trandafiri, pline ochi de boboci, care stau să plesnească. Îi privesc dimineața când plec la serviciu, vorbesc cu ei, pentru că îmi oferă o imagine atât de minunata, încât plec cu ea imprimată pe retină, să-mi ajungă pentru toată ziua anostă de la birou, petrecută între patru pereți, în fața unui computer. Dar iată, cu o floare atât de darnică în plăceri, ziua se schimbă într-o aventură…cu orice final dorești să-i adaugi.

 

Există peste 15.000 de specii de trandafiri în întreaga lume.

Atât Barbara Streisand, Whoopi Goldberg, cât şi Rosie O’Donnell au câte o specie de trandafiri care le poartă numele.
Trandafirii sunt înrudiţi cu perii, merii, cireşii, prunii, piersicii, caişii sau migdalele. Toate acestea fac parte din aceeaşi familie.

În 1996, în Statele Unite ale Americii s-au vândut peste 1,2 miliarde de trandafiri, ceea ce înseamnă o medie de 4,67 de trandafiri pentru fiecare cetăţean american.

Iată câte ceva din istoria trandafirului:

Trandafirul este de departe cea mai veche și mai cunoscută plantă ornamentală. Originea trandafirului se pierde înainte de antichitate, undeva la granița dintre istorie și mitologie.

Au fost descoperite fosile ale unui strămoș al trandafirului care creștea în urmă cu 35 de milioane de ani, într-o perioadă în care specia umană nu exista. Primii trandafiri apropiați de speciile cunoscute astazi sunt menționați în China, în urmă cu 5.000 de ani. De aici, s-au răspândit mai întâi în India, apoi în Orientul Mijlociu.

O legendă spune că însuși Alexandru Macedon l-a adus, dar, conform lui Herodot, miticul rege Midas l-a cultivat prima dată în Grecia, pe pământ european.

Adevărul este undeva pe la mijloc și se pare că trandafirul s-a răspândit în Europa pe calea negustoriei, prin intermediul fenicienilor și grecilor. O dezvoltare aparte, a cunoscut-o trandafirul între granițele imperiului roman, aici unde se spunea că această floare s-a născut din aceeași spumă albă a mării din care a luat ființă și Venus, zeița dragostei.

Trandafirul din antichitate în evul mediu
Grădinarii romani cunoșteau metode de forțare a înfloririi la trandafir, cunoșteau altoirea și au rămas de atunci chiar tratate privind cultivarea lor, scrise de autori precum Columella, Varro sau Plinius Secundus.

Mai târziu, în Evul mediu, trandafirul rămâne la fel de apreciat și este prezent ca simbol pe blazonul multor familii nobiliare. Deși floarea a fost mereu asociată cu puritatea și dragostea, în 1455 ea avea să cunoască alte sensuri. Ea se găsește în această perioadă în centrul „războiului de 30 de ani”, numit și războiul celor doua roze. Asta din pricină că cele doua case nobiliare, adversare aveau drept simbol un trandafir alb, respectiv unul de culoare roșie.”

O legendă  ne spune că în Gradina Raiului toți trandafirii erau de culoare albă-semnul purității. Când Adam și Eva  au facut păcatul primordial și Dumnezeu i-a izgonit din Paradis, trandafirii de rușine s-au înroșit-de atunci trandafirii roșii, semnifica dragostea pasională, sunt ce-a mai gingașă modalitate de a  spune ” te iubesc”.În luna iunie , când trandafirii sunt în floare, se petrec mai multe nunţi.

În India veche există un obicei , conform căruia  cel ce aducea împăratului un trandafir,  putea să-i ceară orice. În vechiul Iran, țara perșilor poeții i-au închinat trandafirului sute de volume. În limba persană, trandafirului i se zicea giul și perşii își numeau țara giulistan-grădina de trandafiri. În Egipt, tufele de trandafir  se cultivă  încă de prin sec 1 i.e.n.

După cum afirma Anacreon, trandafirul a luat ființă din spuma alba ca laptele , care învelea corpul Afroditei, când zeița dragostei  a ieșit din unda marii…Una dintre numeroasele legende, susține că trandafirul își datorește proveniența Dianei, zeiței vânătoriei. Îndrăgostită de Amur, zeița îl temea din cauza Rozaliei, o nimfă draguță. Cuprinsă de o mânie sălbatică, ea o ademeni pe nefericită într-un tufiș de scorombar și rănind-o cu spinii acestui tufar ghimpos o  omorî. Găsindu-și iubita neînsuflețită, Amur prinse  a vărsa lacrimi amare, ce cădeau pe scorombar.  Stropită de lacrimile lui, tufa prinse a  se  acoperi cu niște flori minunate-cu trandafiri.
În Grecia, trandafirul era simbolul  dragostei și frumuseței. Grecilor le plăceau ghirlandele de trandafir,  ei împodobeau cu trandafiri  carul de luptă  al soldatului , ce se întorcea victorios  din război, îi presărau cu aceste flori drumul. Coroana de trandafiri împodobea capul miresei, cărarea ce ducea  spre casa ei și așternutul nupțial, erau presarate cu petale parfumate   de trandafiri.
Dragostea pentru trandafiri, uneori depășea  limita raționalului. Dușumeaua sălii  de ospățuri, în care Cleopatra , regina Egiptului l-a primit pe Marcus Antonius, a fost acoperită  cu un strat de petale de trandafir gros  de un cot.”

Poezii închinate celei mai iubite flori…floarea iubirii si a pasiunii..

„Eu sunt minunea lumii, spunea ieri trandafirul.
Cine-ar avea curajul să-mi facă vreo durere?
Cânta privighetoarea şi repeta zefirul;
O zi de fericire, un an de lacrimi cere….”

„Priveşte! Trandafirul se leagănă în vânt.
Ce pătimaş îi cântă de sus privighetoarea!
Bea! Ca să uiţi că vântul va scutura azi floarea
Şi va lua cu dânsul fermecătorul cânt…”

Omar Khayyam

Valțul rozelor

„Pe verdea margine de şanţ
Creştea măceşul singuratic,
Dar vântul serii nebunatic
Pofti-ntr-o zi pe flori la danţ.
Întâi pătrunse printre foi,
Şi le vorbi cu voce lină,
De dorul lui le spuse-apoi,
Şi suspină — cum se suspină…
Şi suspină — cum se suspină…
Albeaţa lor de trandafiri,
Zâmbind prin roua primăverii,
La mângâierile-adierii
A tresărit cu dulci simţiri.
Păreau năluci de carnaval
Cum se mişcau catifelate,
Gătite toate-n rochi de bal,
De vântul serii sărutate,
De vântul serii sărutate.
Scăldate-n razele de sus,
Muiate în argintul lunii,
S-au dat în braţele minciunii,
Şi rând pe rând în vânt s-au dus.
Iar vântul dulce le şoptea,
Luându-le pe fiecare,
Ş-un valţ nebun se învârtea,
Un valţ — din ce în ce mai tare,
Un valţ — din ce în ce mai tare.”

Alexandru Macedonski

 

 

Să nu uitam nicicând să iubim trandafirii…

Reclame

3 răspunsuri »

  1. Fara concurenta la primul loc, recunosc trandafirul…
    Dar ca a doua floare preferata, … imi plac orhideele. Daca ar fi sa mai alegi o floare preferata pe care ai alege-o? Nu te grabi… Gandeste-te
    PS. M-am intors din vacanta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s