Citat

ziua 28 – În căutarea fericirii

Constat că în ultima perioadă plâng mai des, am îmbătrânit, sunt mai melancolică… simt prea multa tristețe.  Caut un ideal… îmi doresc iubirea împărtășită, dragostea reciprocă și o voi căuta și la 80 de ani, de va fi nevoie.

Aş putea să mă îmbrac în matia argintie a zambetelor și să ma prefac într-o zână fericită, să zbor până la cer și să rămân acolo. Dar eu nu sunt nici zână și nici nu vreau să rămân în cer..dar cu zburatul…

Mă gândeam deunazi, cât imi este de teamă de înălțimi și cu toate acestea, una din marile mele fantezii este să zbor, însă cred că aş face asta doar în vis, sau într-o stare de meditație.

Mă simt în căutări, tot caut, răstorn, scot din dulapuri, luminez unghere și trag sertare. Caut și de fapt nu știu ce caut… ajungând la concluzia că mă caut pe mine. Nu mă regăsesc, iar asta mă face să înțeleg ce mult am pierdut, ce mult pierd și nu reușesc să mă văd în oglindă, cea care sunt cu adevărat.

Caut iubirea reciprocă, oare este un ideal? Oare ea mai există? Într-o noapte, am răsturnat sufletul cu fundul în sus, ca să găsesc iubirea reciprocă.. și  nu am găsit-o decât pe a mea. M-am liniștit cu acest gând, deoarece bucuria a fost imensă știind că ceva ceva, tot am…nu sunt săracă de iubire, ci mă consider de o bogăție fără margini. Am în posesie iubirea, chiar dacă este numai a mea, ea poate fi dăruită si tot „ies in câştig”.

Simt că orice om în viaţă are nevoie de iubire, chiar și acela care nu crede în ea. Oare de ce oamenii nu își mai arată iubirea, considerând a fi ceva banal, sau ceva care se înțelege de la sine. Numai o persoană care este singură, apreciază într-un alt fel iubirea și dovezile acesteia, faţă de persoane care trăiesc împreună, formând un cuplu. Cu toate acestea, sunt persoane care trăiesc împreună și sunt ca doi străini… și totuși aceștia,  s-au iubit odată…de aici a dispărut iubirea reciprocă. Păcat că nu mai sunt capabili să o readucă în viaţa lor..iar dacă nu reușesc, de ce oare nu o caută, poate este undeva, în altă parte și îi așteaptă…aşa cum este cu soarta. Decât să trăiești în nefericire continuă, mai bine tai în carne vie!

„Nu îți mai spun „te iubesc” deoarece tu știi asta…prefer să simți, să îți demonstrez cu fapte.” Este cât se poate de obiectiv, decât să îți spună cineva „te iubesc” și să nu creadă o iota..să nu simtă nimic, ar fi de preferat varianta întâi..cu dovezile.

Cel mai frumos scenariu, pus în scenă, ar fi ca iubirea reciprocă, să fie demonstrată și cea vorbită și cea scrisă, cea afisată și cea transmisă, cea gândită și cea simțită… și mereu arătată, demonstrată.  Ca celălalt să se simtă iubit, el va păși altfel pe treptele vieții, cu acest sprijin serios în spate, va avea balustrade solide de care să se țină, atunci când s-ar putea să alunece sau să se clatine. Nu se va simți singur niciodată…va ști că orice s-ar întâmpla pe lumea aceasta, iubirea este acolo, să-l învăluie în mantia ei protectivă.

Şi totuși oamenii nu mai cred în iubirea reciprocă…chiar daca iubesc și iubirea lor nu este împărtășită, se mulțumesc cu ce au, sunt fericiți doar pentru că iubesc ei, pentru ei și că încă mai pot iubi, nu sunt seci în suflet.

Iubirea reciprocă nu este un ideal.. atâta timp cât știi să-ți dăruiești dragostea cuiva care să o primească cu fericire și să-ți dăruiască aceleași sentimente și ție…dar fără să le aștepți. Iată, acesta poate fi un ideal.

„Spune întotdeauna ce simţi şi fă ceea ce gândeşti. Dacă aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aş îmbrăţişa foarte strâns şi l-aş ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău. Dacă aş şti că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieşind pe uşă, ţi-aş da o îmbrăţişare, un sărut şi te-aş chema înapoi să-ţi dau mai multe. Dacă aş şti că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aş înregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o dată şi încă o dată până la infinit. Dacă aş şti că acestea ar fi ultimele minute în care te-aş vedea, aş spune „te iubesc” şi nu mi-aş asuma, în mod prostesc, gândul că deja ştii.”

Gabriel Garcia Marquez

Iubirea reciprocă – un ideal?

Reclame

14 răspunsuri »

 1. Pai cand se intampla asta…se cam aliniaza planetele…si asta se intampla rarisim…de 1-3 ori in viata, din cate am auzit. Iti doresc din inima sa retraiesti o mare iubire. Nu vine sa stea, dupa 2-3 ani pleaca cu tot alaiul ei multicolor…dar pot ramane in urma ei doi oameni neindragostiti, totusi, iubindu-se.

  • M-aş mulțumi și cu cei 2-3 ani 🙂
   Cel puţin rămâne amintirea îndrăgostirii de ambele părți.. și totuși mă gândeam, dacă sunt iubită, iar eu nu recunosc aspectele, poate ciudate ale dragostei ce-mi este oferită..pentru că nu se încadrează în standardele cu care eu sunt obișnuită?

 2. Draga Claudia…. recent ai trecut pe langa dragoste ….
  Nu stiu daca vei fi de acord cu ce spun, dar eu nu mi-am dat seama pe cine iubesti. Cred ca iti doresti iubire dar iubirea ta este o iluzie………..
  Iubirea adevarata la aceasta varsta este o stanca de care te poti spijini nu un castel de nisip pe care il matura primul val…………….

  • Nu conteaza Cherie..sunt prinsa intre doua lumi si nu stiu cum sa mai ies din ele…niciuna nu-i pentru mine…
   Pastreaza stanca pe care o ai..este pretioasa si bucura-te de ea, altele doar o viseaza si nu o au alaturi..ca asa este soarta’n viata.
   Nu ma supar, ce motive ar fi? Doar visez si eu..su sufar, ca asa este sufletul meu, suferind in cautarea stancii…
   Mai bine iubirea ca o iluzie decat fara iubire deloc. 🙂 Pana la urma si un castel de nisip e ceva ce ai in mana, decat nici un adapost…macar o perioada, pana vine valul…decat singur o viata.

   • Ai dreptate Claudia, chiar si o iubire ca un castel de nisip este mai mult decat nici o dragoste, insa. ma gandeam la cum iubesti tu, nu cum te iubeste altcineva.Nu vreau sa imi raspunzi mie. Ma gandeam ca noi suntem tentati sa judecam doar cum ne iubesc ceilalti nu cum ii iubim noi. Ma intrebam, dar voiam sa iti raspunzi tu, pentru tine, cum iubesti si pe cine iubesti. Ziceai ca preferi orice fel de dragoste decat sa nu iubesti pe nimeni.

    • Eu iubesc un trecut, ramasa cu gandul la el, fiind o iubire fara ramas bun si iubesc un prezent cu o alta intensitate, care nu ma doreste alaturi…insa nici una din iubirile mele nu este impartasita, asa ca iubirea porneste doar de la mine si nu este primita nici de prezent nici de trecut…a batut la usi incuiate pentru mine. Pana la urma, eu iubesc iubirea…

     • Nu cred ca nu ai fost iubita.
      Trecutul a fost o dragoste care a avut de trecut peste piedici pe care nici acum, cand a reaparut nu ai stiut sau nu ai vrut sa le dai la o parte. Te-ai gandit doar, „si daca dincolo nu este nimic”.
      Cea de a doua dragoste… a fost sa zicem un castel de nisip, dece nu ai avut grija de ea?
      Dar sunt de acord ca tu iubesti iubirea… Cineva ar trebui sa te traga de urechi…..
      Dar esti asa de draguta cand te intristezi incat ma intreb, oare nu este doar un roman pe care il scrii?

      • Dragostea din trecut nu are decat o mare piedica, pe altcineva in locul in care ar fi trebuit sa fie eu…iar cea din prezent nu vrea decat sa fie libera, fara nici un fel de atasament. Ma iubeste, dar mai mult de la distanta. Ca si trecutul…
       Ce pot eu sa fac? De ce sa fiu trasa de urechi Cherie? Pentru ca iubesc fara speranta?Este acesta un pacat atat de mare…o greseala ce trebuie a fi pedepsita?
       Da..iubesc iubirea pe care nu am avut-o..tanjesc dupa ea si mi-e uneori teama ca voi muri fara sa o cunosc…
       As vrea sa scriu un roman, numai al meu si numai cu mine…macar de m-as iubi pe mine mai mult..
       Mi-ai mai dat tu odata o tema..iata ca mi-ai deschis o cale. Ma bucura tare mult ca te preocupi de mine 🙂

 3. of.. eu pe ,măsură ce îmbătrânesc devin tot mai pragmatică, tot mai puțin sentimentală. O fi bine o fi rău? sau o fi doar ceva care se aliniază cu mersul firesc al vieții?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s