Citat

Ziua 4 – incautarea fericirii

07.01.2012

Privind toata ziua cum ploua , ma gandeam la cat de frumoasa este viata si cum oamenii reusesc sa o faca urata. Uneori, in vremuri trecute, ma gandeam ce urat e afara cand ploua..acum mi se pare ca este firesc, natural si normal sa ploua si in fiecare picatura de ploaie este o poveste. Iar mie imi plac povestile.

Cum pot oamenii sa faca viata urata? Prin gandurile care ii domina zi de zi , ceas de ceas. Gandurile pot fi adevarate otravuri pentru un om..asa cum pot fi si cele mai exacerbate fericiri..exista asa  ceva?

De ce omul prin gandul sau, poate face atat de multe lucruri bune si de fapt nu face? Un animal nu gandeste, insa el stie sa traiasca excelent! El stie ce-i trebuie sa consume ca sa fie pe deplin satisfacut. El stie frumoase ritualuri de imperecheat. El nu raneste, nu tradeaza, nu stie sa faca aceste lucruri abjecte, pe care le fac oamenii.

Animalul este fericit. Omul nu este. deci?

Cred ca am uitat bazele existentei ca sa ne linistim, sa traim in armonie cu noi insine, cu natura ce ne inconjoara…dar nici nu ne mai putem intoarce la ele. Traim intr-o alta lume, o lume mult plastificata, o lume a progresului..uneori inutil…uneori daunator (cuptorul cu microunde). Traim intr-o lume a falsului..a poleialei vulgare, care infesteaza cu uratenia ei, frumusetea si simplitatea vietii.

De ce se inmultesc cluburile si barurile si se desfiinteaza parcurile, gradinile publice cum erau odata…

Am observat cu stupoare ca se  desfiinteaza magazine cu de toate, florarii si mici ateliere…ce credeti ca au aparut in locul acestora? Farmacii odioase! Chiar la mine, in Lacul Tei, sunt cinci farmacii si doua banci comerciale, una langa alta, pe o raza de cateva sute de metri!

Poate va ganditi..ce-are a face asta cu gandurile…da, asa este. La o prima imagine, nu ar avea de-a face. Mie imi pare ca totul este un rezultat al gandurilor omului, acesta dorindu-si mereu sa schimbe ceva, sa avanseze , sa progreseze..sa-si uite viata, sa-si creeze o alta, luminoasa ca o firma stralucitoare pe o strada din centru.

Cat de simpla si frumoasa ar fi viata, fara sa alergam in suvoaie dupa mai mult si mai mult..sa facem cozi in lumea vietii cautand, obtinand, rupandu-ne nasturii de la haine, inghesuindu-ne sa obtinem de toate: sa dati doar cate doua sa ajunga la toti!

Cu toate acestea, gandurile zboara liber…asa ca ele pot fi usor „recuperate” din lumi stravechi..cum gandeau bunicii nostri…bunicii lor. Putem sa ne hranim si trupul si sufletul asa cum era in vremurile lor. Avem tot ce ne trebuie sa traim frumos, avem hrana…din belsug. Totul in piete te imbie, te rasfata cu culori, cu gusturi „desfranate”…si totusi omul nu e multumit cu ce are…el vrea shaorma…el vrea sa aibe Mercedes. Nu-i nimic rau nici in asta…si eu as vrea Mercedes, dar se poate obtine acest bun, fara un compromis? De orice fel…

De ce sa vrei Mercedes daca nu esti fericit…ce sa faci cu el?Sa te plimbi fluierand a paguba cu  prin Bucuresti? Mai bine cu Pejosul…

Am citit undeva ca omul, prin ganduri se poate vindeca, dar se poate si imbolnavi. De cele mai multe ori omul se imbolnaveste din ganduri negre, e mai usor pentru el sa fie nefericit decat invers…dar mai sunt si exceptii.

Si a mai trecut o zi din cautarea fericirii..ce am inteles din ea? Ca un gand bun si frumos, sincer si curat, un gand sanatos…muta muntii din loc!

„Gândurile sunt umbrele senzaţiilor noastre – întotdeauna mai întunecoase, mai goale, mai simple decât acestea. ” Friedrich Nietzsche

„Oamenilor nu le este ruşine să se gândească la lucruri murdare; dar le este ruşine la gândul că alţii le pot atribui astfel de gânduri murdare.”Friedrich Nietzsche

„N-am plâns niciodată, fiindcă lacrimile s-au transformat în gânduri. Şi nu sunt gândurile acestea tot atât de amare ca lacrimile?” Emil Cioran

„Gândul limpezeşte alte gânduri, dar nu limpezeşte suferinţele.” Emil Cioran

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.(„Glossa” M.Eminescu)

Vreme trece, vreme vine

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s